BJB odmítla restituční náhradu...

25. 2. 2013 22:56
Rubrika: Nezařazené

Tohoto rozhodnutí si vážím.

 

Milan Kern, předseda Výkonného výboru BJB, v rozhovoru pro deník Právo z 23.2.2013 vyslovil pozoruhodnou myšlenku, že Bratrská jednota baptistů se až do chvíle schválení zákona o církevních restitucích cítila být zajatcem ostatních církví Ekumenické rady církví. 

Jako jediní ze 17 církví jste nakonec nepodepsali snlouvu se státem a odmítli jste 227 milionů korun. Proč? 

Už tady fungujeme více než 120 let a po většinu té doby jsme působili skrze samofincování, ne skrze dotování státem. To je ideový důvod. Druhý důvod je ten, že jsme měli problém s tím, že v zákonu o majetkovém narovnání je napsáno, že má sloužit k tomu, aby si církve vytvořili majetkovou základnu a mohly být nezávislé na státu. My si nechceme vytvářet majetkovou základnu z cizích zdrojů, tedy od státu. Také majetkové škody, které nám byly způsobeny v době komunistů, jsou nesrovnatelně nižší, než které nám byly nabízeny. Byly u nás i úvahy, zda to nepřijmout a nepoužít na bohulibé cíle, např. dotovat veřejně prospěšnou činnost, ale nakonec převládlo mínění peníze nepřijmout.

Nejde jen o peníze, budete žádat navrácení nějakého majetku? 

Nebudeme. Máme jen jeden případ, kdy nám byla v 70. letech odejmuta rozestavěná modlitebna v Karlových Varech. A to se soudit nebudeme. A protože jsme nevlastnili žádné jiné lesy, pole a budovy a komunistický režim nesahal přímo na modlitebny a byty kazatelů, tak nemáme důvod si těch 227 miliónů brát. 

Proč jste neřekli dříve, že ty peníze nechcete? 

My jsme dlouho nevěděli, jak bude zákon vypadat. Také v něm došlo k posunu. Ze začátku se mluvilo o tom, že půjde hlavně o vyrovnání nemajetkových křivd. Teď je pouze v preambuli napsáno "i jiných křivd" a jinak se mluví o majetkových křivdách. De facto je to forma restitucí a k tomu se my nehlásíme. 

Nezazlívali vám z Ekumenické rady církví, že jste nejdříve kývali a pak jste couvli? 

V průběhu jednání byla tendence, abychom nic neříkali, aby naše vystoupení neohrozilo zákon jako takový. Proto jsme až do schválení drželi jednotu a poté jsme se už necítili být zajatci ostatních a měli jsme už svobodu k rozhodnutí. Ale s výtkami jsme se nesetkali. 

Vystačíte pouze z darů věčících? 

Musíme vystačit. Máme 2400 aktivních členů, kteří jsou ochotni přispívat. Někdy se jedná dokonce o desátek, tedy o desátý díl celého příjmu. Máme 35 kazatelů a už dnes není část z nich placena ze státních dotací. Pokud, až nebudou dotace, nevyjdeme, tak někteří z nich budou muset jít do civilního zaměstnání. My máme široký podíl laiků, neplacených dobrovolníků, takže naše existence není závislá na tom, zda si zaplatíme kazatele.

 

Zobrazeno 1130×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Neznamená to, že by fakt restitucí nebyl vpořádku, jen to značí, že konkrétně BJB nebylo tolik ukřivděno, že by se to muselo takto narovnávat.

H0nza

Ještě, že jsou u nás takoví křesťané, kteří hledají předně Boží království, a ne majetky, díky Bohu za ně :-)

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Zkuste to, bratře, jako sv. František. Uvidíte, jak pochodíte. A zajisté to bude dobrá zkušenost.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková